Test: Bergans Trollhetta fjellsko

Produktet er kjøpt for egne penger og testen er gjort på eget initiativ, helt uavhengig av Bergans.

Jeg er vel ikke alene om å ha gjort noen bomkjøp i oppstartsfasen av et mer aktivt turliv. Gjennom Nordmarka på langs i sommer, gikk jeg med et par rimelige sko fra Salomon. De ble gjennomvåte tirsdag, og tørket ikke før det var gått flere dager. Jeg husker hvordan jeg grudde meg til å ta dem på hver morgen, for jeg hadde jo ikke tenkt på å ha med noen andre sko:(

Uansett syntes jeg ikke de holdt mål. Min ferske friluftsinteresse skulle ikke ødelegges av feil sko! Så i høst investerte jeg i noen «ordentlige» fjellsko. Bergans Trollhetta trekking boots har vanligvis en prislapp på 2400 kr, men da det var kampanje med 25% rabatt, slo jeg til.

Første- og andreinntrykk ser du videoen, der de blir testet i både sol og regn. Nedenfor finner du flere detaljer.

Materialer
Skoen er laget i helskinn med høy, solid gummisåle. De ser ut til å være festet godt sammen. Metallkrokene til lissene ser også holdbare ut. Skinnet trenger ikke impregnering, ifølge erfarne folk hos både Bergans og Oslo Sportslager, men bør tørkes og vokses mellom turene. Jeg stoler på det, og satser på at dette gjør at skoene holder i mange år.

Tunga er sydd fast i resten av skoen, så man unngår at vann siger inn om man plumper til ankelhøyde.

Bergans har brukt Dermizax-materialet i skoene. Det er Bergans’ eget alternativ til Gore-Tex, og jeg har erfart at det fungerer bra i en skalljakke jeg har.

Lissene var det verre med. Etter andre tur oppdaget jeg at den plasten på tuppen av den ene lissa hadde ramlet av på en eller annen måte. Foreløpig har jeg bare gjort en quick fix ved å smelte den ødelagte enden av lissa. Det er heller ikke noe problem å skifte ut lissene om en stund. Men det var en uheldig flekk på et ellers kjempebra inntrykk.

Lissetrøbbel. Den øverste har fått en nødløsning, den nederste er ok enn så lenge.

Design
Bergans har gått for fullstendig svarte sko med svarte lisser. Det eneste ikke-svarte er den røde logoen og Dermizax-merket på sålen. Sålen er høy og ankelstøtten er middels høy. De ser store, tunge og kraftige ut, og det er vel nettopp det de er. Jeg syns det funker fint, og det sender signaler om at de tåler å få juling på tur.

Komfort
For min del kan jeg bare si: De er superkomfortable!!

Skoene sitter veldig bra på føttene mine. Jeg hadde dem på i 12 timer på første tur, der det var en snau mil aktiv gange, og ellers padling. Det var ingen tendenser til gnagsår i det hele tatt. Det var det heller ikke på neste tur i varmere vær.

Skinnet puster godt, så føttene ble ikke klamme. De har litt høy ankelstøtte, noe som kan være bra i ulendt terreng. For min del kunne de etter hvert føles litt for høye, og jeg valgte å droppe å bruke de øverste lissekrokene. Den fleksibiliteten er kjekk å ha:)

Sålene får ganske godt grep på bakken over steiner og røtter og hvadetmåttevære. Jeg føler meg rett og slett godt skodd når jeg har på disse «trekking bootsa».

Pris
Som nevnt ligger prisen på 2400 kr. Det er ikke vanskelig å finne både dyrere og rimeligere sko, men jeg syns absolutt man får mye for pengene her.

Konklusjon
Alt i alt er jeg strålende fornøyd med disse skoene! Jeg gleder meg til å ha dem på neste gang jeg skal ut på tur! Litt synd at lissene skuffet, men det er ikke en stor greie.

Jeg har ikke hatt dem lenge, så jeg får se hvordan de holder over tid. Så langt er jeg positiv!

Har du tips til gode fjellstøvler eller tursko? Skriv en kommentar nedenfor:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *